ترگل (کتاب)

از ویکی‌رز
کتاب ترگل، پرتیراژترین کتاب سال‌های اخیر دربارۀ حجاب است

ترگل (کتاب)؛ کتابی با زبان ساده دربارۀ فلسفۀ حجاب.

ترگل، کتابی است که با بیان ساده، قابل فهم و جذاب فارغ از ادلۀ دینی، بیست دلیل عقلی و روانشناختی برای حجاب ارائه داده است.

موضوع و روش کتاب

عماد داوری ‌دولت‌آبادی با استفاده از سخنرانی‌های آیت‌الله سید ابوالحسن مهدوی کتاب ترگل را تألیف کرده است. او بر آن است تا ادلۀ عقلی و روانشناسی حجاب را در این کتاب مورد بررسی قرار دهد. دو نکته مهم که این کتاب را از سایر کتب در این حوزه متمایز می‌کند؛ اول بیان ساده و قابل فهم برای مطرح کردن ادلۀ عقلی حجاب و دوم اینکه نویسنده تلاش کرده دلایل دینی حجاب را در این کتاب کنار بگذارد و از زاویۀ عقل و روانشناسی به ذکر فلسفۀ حجاب بپردازد.[۱]

ویژگی‌های کتاب

  1. توجه به جنسیت زن و مرد و تفاوت‌های این دو جنس؛
  2. مطرح کردن ادلۀ عقلی برای حجاب؛
  3. استفاده از آیات و روایات برای تأیید حکم عقل؛
  4. رویکرد دینی و توجه به ارزش‌های دینی در کتاب؛
  5. توجه به آثار منفی و مخرب فیلم‌های مبتذل و شبکه‌های اجتماعی در مسئله حجاب.[۲]

ساختار کتاب

عماد داوری ‌دولت‌آبادی با استفاده از سخنرانی‌های آیت‌الله سید ابوالحسن مهدوی کتاب ترگل را تألیف کرده است.

کتاب ترگل بعد از ذکر مقدمۀ سید ابولحسن مهدوی[۳] با بیست دلیل عقلی و روانشناسی ضرورت حجاب را اثبات می‌کند که عبارتند از:

  1. آزادی فکر؛ اگرچه حجاب و پوشش عفیفانه در ظاهر جسم انسان را محدود می‌کند؛ اما در واقع ذهن و فکر انسان را برای تمرکز در امور مهم اجتماعی مهیا می‌سازد.
  2. تقویت فکر؛ غضب و شهوت مانع رشد فکر انسان هستند. حجاب موجب افزایش عقل‌مداری در جامعه و مانع تضعیف عقلانیت و تفکر می‌شود.[۴]
  3. پیشرفت علمی؛ پژوهش‌های مستند علمی حاکی از بازدهی بیشتر علمی و آموزشی در محیط‌های غیرمختلط میان زن و مرد است.
  4. استحکام و پایداری خانواده؛ ستر و پوشش انسانی و غیرجنسی زن و مرد در جامعه موجب محدود شدن مسائل جنسی به محیط خانواده و باعث محکم شدن پیوند زناشویی و استحکام بنیان خانواده می‌شود و بی‌حیایی و بی‌عفتی بنیان خانواده را متزلزل می‌کند.
  5. محدود شدن شیفتگی زن و مرد به کانون خانواده؛ اقتضای طبیعت زن مطلوب واقع شدن و اقتضای طبیعت مرد طالب بودن نسبت به جنس مخالف است. حیا و عفاف این اقتضای طبیعی را به کانون خانواده محدود می‌کند.[۵]
  6. بدن پوشیده‌تر، حیا کامل‌تر؛ حیا اقتضای انسانیت است. یکی از عوامل مهم حیا برای انسان مرتبط با پوشش بدن است. پوشش چادر برای بانوان موجب تقویت حیا می‌شود.
  7. پیشگیری از تخلفات قانونی؛ پوشش عفیفانه از ارتکاب بسیاری از تخلفات و جرائم جلوگیری می‌کند. طبق گزارشات قوۀ قضائیه بیشتر پرونده‌های مجرمانه مستقیم یا غیرمستقیم با بی‌حیایی و بی‌حجابی در ارتباط بوده‌اند.
  8. ارزشمندی بیشتر؛ حجاب موجب کرامت و ارزشمندی بیشتر بانوان می‌شود. اگر زن بدون پوشش در جامعه باشد، به‌‌مرور زیبایی‌هایش برای جنس مخالف عادی می‌شود و عادی شدن ملازم با کم‌‌ارزش شدن و بی‌ارزش شدن است.
  9. جذابیت بیشتر، لزوم محافظت بیشتر؛ محافظت از شیء گران‌بها یک حکم عقلی است. از آنجایی که بدن زن نسبت به بدن مرد زیباتر و از جذابیت بیشتری برخوردار است، عقل حکم می‌کند محافظت بیشتری نسبت به آن صورت بگیرد.
  10. آزادی اجتماعی؛ پوشش غیرعفیفانه آزادی اجتماعی دیگران را سلب می‌کند و موجب بر‌هم‌زدن آرامش خاطر و در نهایت ضایع شدن حقوق اجتماعی دیگران می‌شود.
  11. تحریک حداقلی؛ چادر مشکی بانوان کمترین تحریک جنسی را در خارج از محیط خانواده دارد و این مسئله موجب آرامش روانی افراد در محیط اجتماعی می‌شود.
  12. میراث ملی؛ تجربۀ تاریخی حاکی از آن است که طی تاریخ یکی از مؤثرترین مسیر‌ها برای بی‌هویتی یک قوم یا ملت لکه‌دار کردن حیا و عفت آن ملت است. به همین خاطر حجاب موجب تقویت و استحکام هویت ملی است.[۶]
  13. فطرت؛ پوشش عفیفانه مطالبه هر فطرت و سرشت سلیم انسانی است. سرشت انسانی از برهنگی در انزجار است و همین مرز او با حیوانات است.
  14. جلوگیری از تنوع‌طلبی؛ نوع پوشش زنان در جامعه تأثیر بسزایی در تنوع‌طلبی مردان دارد. مراعات پوشش عفیفانه در جامعه می‌تواند تا حدی مانع این مسئله و تبعات منفی آن مانند ازهم‌پاشیدگی بنیان خانواده، همسرآزاری، طلاق و مشکلات عاطفی و اجتماعی و تربیتی فرزندان شود.
  15. جلوگیری از آسیب و خشونت؛ پوشش غیرعفیفانه موجب افزایش میل و هیجان نامشروع در محیط جامعه و در نهایت استفاده از هر رفتاری حتی خشونت و آزار برای فروکش کردن هیجانات و احساسات کاذب می‌شود.
  16. سلامت بیشتر؛ تحقیقات دانشمندان گویای تأثیر بسزای پوشش بر سلامت جسم و روان است.
  17. دفع نگاه ناپاک؛ نگاه آلوده به گناه تأثیرات منفی بر روح و جان انسان دارد. پوشش غیرعفیفانه جاذب نگاه‌های آلوده و ناپاک به‌سمت خود است. حجاب عامل مهمی برای دفع این نوع نگاه‌های شیطانی است.
  18. غیرت‌افزایی؛ غیرت یکی از خصوصیت‌های انسانی است که موجب می‌شود انسان نسبت به اطراف خود بی‌تفاوت نباشد. افزایش بی‌حجابی در جامعه موجب کاهش ‌غیرت می‌شود.
  19. جلوگیری از مقایسه کردن همسر با زنان دیگر؛ پوشش عفیفانه و پاکدامنی در محیط اجتماعی مانع نگاه‌های آلوده در اجتماع و در نهایت رضایت و قناعت به همسر در محیط خانواده می‌شود.
  20. جاذبۀ حداقلی پوشش مشکی؛ استفاده از چادر و رنگ مشکی در پوشش کمترین جلب توجه را دارد.[۷]

بخشی از کتاب ترگل

  • توصیۀ نویسنده به خوانندگان

توصیه نویسنده به خوانندگان این است که در صورتی که خود را فردی منطقی می‌دانند، کتاب را مطالعه کنند و در غیر این صورت و در صورت غلبه احساسات آن را کنار بگذارند.[۸]

  • فلسفۀ مشکی بودن پوشش چادر

در بخشی از کتاب در تبیین فلسفۀ رنگ مشکی برای چادر بیان می‌کند که در روانشناسی رنگ‌ها، رنگ سیاه نشان‌دهندۀ انصراف و ترک علاقه است. کسی که در مقابل نامحرم پوشش سیاه دارد، پیام‌رسان این مفهوم به نامحرم است که «من انتخاب می‌کنم چه کسی نگاهم کند». از طرف دیگر رنگ مشکی در کنار سایر رنگ‌ها تأثیر آنان را چندین برابر می‌کند. وقتی خانمی با چادر مشکی در خیابان تردد می‌کند و در کنار او ماشین‌های رنگی هستند، بی‌اختیار نگاه‌ها جذب ماشین‌های رنگی می‌شود.[۹] جذب بالای نور در رنگ مشکی سبب بازتابش کمتر آن نسبت به سایر رنگ‌ها و دورتر نشان دادن فرد چادری شده و در نتیجه نگاه‌های کمتری جلب او می‌شود.[۱۰]

مخاطب کتاب

فعالان و مبلغان فرهنگی با کمک این کتاب می‌توانند پاسخ‌گوی شبهات مرتبط با حجاب باشند.[۱۱] نویسنده در ابتدای کتاب از مخاطبان می‌خواهد کتاب را یک‌ شبه نخوانند و آن را با تأمل و تعقل بیشتر مطالعه کنند. او در ابتدای کتاب از خواننده تعهد می‌گیرد که بدون پیش‌فرض مطالعۀ کتاب را شروع کند و اگر در مورد حجاب ذهنیتی دارد، کنار بگذارد و عقل را مخاطب قرار دهد.[۱۲]

یادداشت

عماد داوری دولت‌آبادی متولد 1373ش پژوهشگر و نویسنده اهل اصفهان است. مهم‌ترین اثر تألیفی او کتاب ترگل است که در سال 1395ش به چاپ رسیده و تاکنون شصت بار تجدید چاپ شده است. کتاب دیگر وی شاخه نبات در حوزۀ آسیب‌های اجتماعی است.[۱۳]

پانویس

منابع

  • «بیست دلیل عقلی و روانشناختی برای حجاب برتر»، خبرگزاری حوزه، تاریخ درج مطلب: 21 تیر 1398ش.
  • «ترگل: بیست دلیل عقلی و روانشناسی برای حجاب»، وب‌سایت کتابستان، تاریخ بازدید: 9 اسفند 1402ش.
  • «ترگل؛ بیست دلیل عقلی و روانشناسی برای حجاب»، خبرگزاری رسا، تاریخ درج مطلب: 11 تیر 1399ش.
  • «ترگل»، وب‌سایت بهشت‌ قلم، تاریخ بازدید: 9 اسفند 1402ش.
  • «ترگل»، وب‌سایت کتاب‌رسان، تاریخ بازدید: 9 اسفند 1402ش.
  • «دانلود و خرید کتاب صوتی ترگل»، وب‌سایت طاقچه، تاریخ بازدید: 9 اسفند 1402ش.
  • «عماد داوری دولت‌آبادی»، وب‌سایت ایران کتاب، تاریخ بازدید: 9 اسفند 1402ش.
  • «موضوع کتاب ترگل چیست؟»، وب‌سایت فراکتاب، تاریخ بازدید: 10 اسفند 1402ش.