شوگرمامی
شوگرمامی؛ زن مسن و ثروتمندی که با پسر یا مرد جوان وارد رابطه شود.
شوگرمامی زن سالمندی است که تمایل به ارتباط با مردان جوان دارد. گرایش به شوگرمامی شدن ریشه در عوامل مختلفی از قبیل فرار از تنهایی، عدم رضایت از روابط قبلی و علاقه به شور و احساس جوانی دارد. هر چند چنین ارتباطی فواید مالی برای مردان جوان دارد؛ ولی ضررهای زیادی از قبیل تحت کنترل قرار گرفتن مرد توسط شوگرمامی، احساس حقارت و کاهش احتمال ازدواج میتواند داشته باشد.
مفهومشناسی
شوگرمامی[۱] بهمعنای مادر شیرین است[۲] و به زنان مسنی اطلاق میشود که بهدلیل توانایی مالی، پسران جوان را جذب کرده، از آنها حمایت میکنند و در مقابل از این پسران خدماتی مثل رابطه جنسی و دوستی میگیرند.[۳]
دلایل گرایش زنان به پدیده شوگرمامی
پدیده شوگرمامی که ریشه در سبک زندگی غربی میتواند دلایل متنوعی داشته باشد، مانند:
1- رضایت نداشتن از روابط قبلی؛ برخی زنان بهدلیل اینکه از روابط قبلی خود رضایت نداشتهاند، دنبال روابطی با شرایط و خصوصیات متفاوت هستند.
2- انتقامگیری یا فرار از تنهایی؛ بعضی از زنان ممکن است بهخاطر فرار از تنهایی یا انتقامگیری از تجربیات ناپسند قبلی خود، دنبال روابط جدیدی باشند.[۴]
3- جذاب بودن مرد جوان؛ برخی زنان به ظاهر همسرشان اهمیت زیادی میدهند. آنها علاقهای به مردان سالمند ندارند؛ زیرا علائم پیری در ظاهر آنان، فرد را برای زنان ناخوشایند میسازد، اما مردان جوان بهخاطر ظاهر شاداب و سرزندۀ آنان، جذابیت بالایی برای این زنان دارند.
4- افزایش اعتماد به نفس؛ ازدواج زن سالمند با مرد جوانی که که تجربه نسبتاً کمتری دارد باعث میشود زن اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد. در چنین رابطهای زن میتواند به جای پیروی از همسرش، او را به انجام کارهایی که ترجیح میدهد وادار کند.
5- علاقه به شور و احساس جوانی؛ یک زن سالمند ممکن است در دوران جوانی مثل دختران همسن و سال از زندگی لذت نبرده باشد، لذا ارتباط با پسری جوان کمک میکند تا بتواند جوانی خود را دوباره احیاء کرده و لذت ببرد.
6- شانس بیشتر برای بارداری؛ گاهی زن تمایل به باردار شدن دارد و احساس میکند با مرد جوان شانس بیشتری برای باردار شدن دارد.
7- کسب اعتبار؛ برای زن سالمندی که جذابیت خود را از دست داده است، ارتباط با مرد جوانتر باعث میشود که احساس کند جذابیت خود را حفظ کرده است.
8- نیاز به توجه بیشتر؛ اگر زن از همسر جوانش موفقتر باشد ممکن است مورد تحسین او قرار گیرد. در ضمن برخی از مردان جوان از تجربیات چنین همسرانی برای کسب موفقیت استفاده خواهند کرد. زن سالمند از تحسین و توجه همسرش لذت میبرد.
9- شکستن تابوها؛ برخی زنان، عاشق شکستن هنجارهای اجتماعی و کلیشههای مرتبط با سن هستند. آنها دوست دارند به کارهایی اقدام کنند که مورد تایید جامعه نیست. برخی زنان تمایل دارند در هر بخش از زندگی برجسته باشند و از واکنش مردم لذت میبرند.
10- دشواری ازدواج با همسن؛ با افزایش سن، ازدواج برای زنان دشوارتر میشود. برخی زنان مسنتر به این دلیل با پسران جوان ازدواج میکنند که اکثر مردان همسنشان قبلاً ازدواج کردهاند.
11- عاشق شدن؛ گاهی زن سالمند عاشق مرد جوان شده و نمیتواند جلوی عشق خود را بگیرد.[۵]
فرایند ارتباط با شوگرمامی
در ایران رابطه با شوگرمامی بیشتر از طریق آشنایی در مهمانیها و شبکههای اجتماعی رخ میدهد؛ اما در خارج ایران سایتهایی وجود دارند که پیدا کردن شوگرمامی را آسان میکند؛ البته بیشتر اوقات شوگرمامیها ارتباط با مردان جوان را آغاز میکنند.[۶]
دلایل گرایش پسرها به شوگرمامی
پسرها نیز به دلایلی به شوگرمامی روی میآورند که برخی از آنها عبارتند از:
تامین نیاز مالی؛ بسیاری از شوگرمامیها میتوانند نیازهای مالی فردی را که با او ارتباط دارند، تامین کنند؛ لذا نیاز نیست فرد مقابل برای کسب پول سخت کار کند.
کسب دلسوزی و مراقبت مادرانه؛ حمایت مادرانه شوگرمامیها از پسرانی که این نوع حمایت را در زندگی تجربه نکردهاند یا کمتر تجربه کردهاند، باعث میشود خلاهای آنان در این زمینه پر شود.[۷]
پدیده شوگرمامی از منظر روانشناختی
از منظر برخی روانشناسان، پدیده شوگرمامی حتی در جوامع غربی بهعنوان یک فرهنگ پذیرفته نمیشود و از جهت ترویج رفتارهای نابهنجار، جامعه را با آسیبهای جدی فرهنگی روبرو میسازد.[۸]
معایب داشتن شوگرمامی
داشتن شوگرمامی میتواند آسیبهای جدی به زندگی افراد وارد کند، مانند:
- تحت کنترل قرارگرفتن؛ در چنین روابطی ممکن است زندگی پسران جوان تحت کنترل شوگرمامی بوده و استقلال در زندگی را از دست بدهند.
- نرفتن دنبال شغل؛ در بسیاری از مواقع کنترل و مدیریت موضوعات مالی توسط شوگرمامی باعث میشود تا این پسران از تامین نیازهای مالی خود دست برداشته و دنبال شغل و مسئولیت مالی نروند.
- مشکل در ازدواج؛ پسرانی که با شوگرمامی ارتباط دارند ممکن است بهخاطر درگیر شدن در چنین روابطی نتوانند برای ازدواج و ادامه زندگی خود تصمیم بگیرند.
- کاهش احتمال بچهدار شدن؛ در برخی موارد پسران جوان بهخاطر علاقه زیاد به شوگرمامی تصمیم به ازدواج با آنها میگیرند. در بسیاری از موارد چنین شرایطی امکان بچهدار شدن به آنها نمیدهد.[۹]
- بروز احساس حقارت؛ گاهی شوگرمامیها پسران جوانی را که با آنها ارتباط دارند، تحقیر میکنند.[۱۰]
- عدم پاسخ به عواطف؛ در این نوع ارتباط، طرفین رابطه از پاسخگویی به نیازهای عاطفی و احساسات یکدیگر عاجر هستند.
- قبحشکنی و حیازدایی؛ این پدیده هنجارشکنی و قبحزدایی از روابط نامتعارف میان دو جنس مخالف را در پی دارد.[۱۱]
تاثیر پدیده شوگرمامی در نظام خانواده
شیوع چنین پدیدهای اهمیت تشکیل خانواده را کم کرده و سودجویی و معاملهگری جنسی را گسترش میدهد.[۱۲] درضمن چنین روابط میتواند بنیان خانوادهها را در معرض تهدید قرار داده و آمار طلاق و بیبندوباری را افزایش دهد.[۱۳]
پدیده شوگرمامی در ایران
در ایران با وجود اینکه اکثر افراد جامعه این موضوع را نمیپسندند؛ ولی آمار چنین روابط و ازدواجهایی رو به افزایش است.[۱۴] این مساله فقط ناشی از مسائل اقتصادی نیست؛ بلکه عوامل روانی نیز میتواند دخیل باشند. برخی از مردان بهخاطر تمایل به جهش از طبقه متوسط به طبقۀ مرفه و برخورداری از مزایای طبقۀ بالاتر با شوگرمامی ارتباط میگیرند.[۱۵]
ارتباط با شوگرمامی از لحاظ قانونی
هرچند ارتباط با شوگرمامی جرمانگاری نشده است؛ ولی در ایران ازدواج باید بهشکل شرعی و قانونی صورت بگیرد. در صورتی که طرفین برمبنای شوگرمامی با هم روابط نامشروع داشته باشند، قابل مجازات هستند. مجازات شوگرمامی بسته به اینکه زنای محصنه یا غیرمحصنه اثبات شود، متفاوت خواهد بود.[۱۶]
شیوه مواجهه با گسترش پدیده شوگرمامی
از منظر کارشناسان شیوههایی برای کاهش این پدیده وجود دارد، مانند:
ترویج فرهنگ ازدواج بین جوانان؛ افزایش تمایل جوانان به ازدواج میتواند به مقابله با این پدیده کمک کند. راهکارهایی مثل افزایش فرصتهای شغلی، کاهش هزینههای ازدواج، فرهنگسازی در مورد اهمیت و مزایای زندگی خانوادگی، ارائه نمونههای موفق از خانوادهها و تشویق جوانان به پیشرفت در زندگی خانوادگی، ارادة آنان به ازدواج را افزایش خواهد داد.[۱۷]
باور به ارزشمند بودن خود بهعنوان انسان؛ فرد باید تلاش کند خود را بهعنوان یک انسان ارزشمند بداند نه اینکه خود را نردبانی برای تحقق خواستههای اقتصادی و جنسی دیگران بداند. چنین باوری باعث میشود فرد با خودش مهربان باشد و خود را تبدیل به ابزاری برای دیگران نکند.
نداشتن کمالگرایی ذهنی؛ اینکه فرد بپذیرد روند پیشرفت خواستههای انسان تدریجی است و با تداوم تلاش میتواند به خواستههایش برسد.[۱۸]
پانویس
- ↑ SUGAR MOMMY.
- ↑ - «شوگرمامی یعنی چی؟ به چه کسی شوگرمامی میگویند؟»، وب سایت دکتر ذهن.
- ↑ - «شوگرمامی چیست|5 معایب شوگرمامی»، وبسایت ذهن نو.
- ↑ -پیشکار، «گرایش شوگرمامی و میس مامی (sugar momma) چیست؟»، وبسایت مشاورکده.
- ↑ - «چرا زنان سالمند عاشق پسرها میشوند؟» وبسایت پزشکت.
- ↑ - «دقیقا میدانیم شوگرمامی چیست؟»، وبسایت ویرگول.
- ↑ - «شوگرمامی یعنی چی؟ به چه کسی شوگرمامی میگویند؟»، وب سایت دکتر ذهن.
- ↑ «دلایل رواج پدیده شوگر مامی و آثار آن»، وبسایت تابناک، .
- ↑ - «شوگرمامی یعنی چی؟ به چه کسی شوگرمامی میگویند؟»، وب سایت دکتر ذهن.
- ↑ «شوگرمامی چیست|5 معایب شوگرمامی»، وبسایت ذهن نو.
- ↑ «دلایل رواج پدیده شوگر مامی و آثار آن»، وبسایت تابناک.
- ↑ هودینشاد، «انسان یا نردبان؟ نگاهی به پدیده شوگرمامی شوگرددی»، وبسایت مجله موفقیت.
- ↑ «دلایل رواج پدیده شوگرمامی و آثار آن»، وبسایت تابناک.
- ↑ «رونق پدیده شوگرددی و شوگرمامی در ایران»، وبسایت صراط.
- ↑ - «چطور پدیده شوگرددی و شوگرمامی به ایران هم رخنه کرد؟»، خبرگزاری رکنا.
- ↑ - «جرم انگاری شوگرمامی»، وبسایت حقگرا.
- ↑ - پیشکار، «گرایش شوگرمامی و میسمامی (sugar momma) چیست؟»، وبسایت مشاورکده.
- ↑ - هودینشاد، «چرا بعضی افراد در رابطه به دنبال نربان هستند؟ پدیدهای به نام شوگرددی، شوگرمامی»، وبسایت مجله موفقیت.
منابع
- پیشکار، مرضیه، «گرایش شوگرمامی و میسمامی (sugar momma) چیست؟»، وبسایت مشاورکده، تاریخ بازدید: 17 شهریور 1403ش.
- «جرم انگاری شوگر مامی»، وبسایت حقگرا، تاریخ درج مطلب: 18 اردیبهشت 1403ش.
- «چرا زنان سالمند عاشق پسرها میشوند؟» وبسایت پزشکت، تاریخ درج مطلب: 8 بهمن 1400ش.
- «چطور پدیده شوگرددی و شوگرمامی به ایران هم رخنه کرد؟» خبرگزاری رکنا، تاریخ درج مطلب: 3 تیر 1401ش.
- «دقیقاً میدانیم شوگرمامی چیست؟»، وبسایت ویرگول، تاریخ بازدید مطلب: 23 شهریور 1403ش.
- «دلایل رواج پدیده شوگرمامی و آثار آن»، وبسایت تابناک، تاریخ درج مطلب: 3 بهمن 1400ش.
- «رونق پدیده شوگرددی و شوگرمامی در ایران»، وبسایت صراط، تاریخ درج مطلب: 30 شهریور 1399ش.
- «شوگرمامی یعنی چی؟ به چه کسی شوگرمامی میگویند؟»، وب سایت دکتر ذهن، تاریخ بازدید: 17 شهریور 1403ش.
- «شوگرمامی چیست|5 معایب شوگرمامی»، وبسایت ذهن نو، تاریخ بازدید: 17 شهریور 1403ش.
- هودینشاد، شهرزاد، «انسان یا نردبان؟ نگاهی به پدیده شوگرمامی، شوگرددی»، وب سایت مجله موفقیت، تاریخ درج مطلب: 4 مرداد 1402ش.
- هودینشاد، شهرزاد، «چرا بعضی افراد در رابطه به دنبال نربان هستند؟ پدیدهای به نام شوگرددی، شوگرمامی»، وبسایت مجله موفقیت، تاریخ درج مطلب: 6 آبان 1401ش.