لوازم آرایشی

از ویکی‌رز

لوازم آرایشی؛ ابزار زینت ظاهری و اصلاح‌‌‌کننده معایب پوست.

لوازم آرایشی وسایلی برای زیبا نشان‌‌‌دادن ظاهر انسان به‌‌‌ویژه صورت است. از زمان‌‌‌های قدیم انسان‌‌‌ها خواستار زیبایی و به‌‌‌دنبال راهی برای زیبا‌‌‌تر نشان‌دادن خود بوده‌‌‌اند.

مفهوم‌شناسی

لوازم به‌معنای بایسته‌‌‌ها، اسباب‌‌‌،[۱] چیزهای لازم و ضروریات[۲] است. همچنین آرایش به‌‌‌معنی زیور و جمال؛[۳] تصنع، ظاهر‌‌‌سازی و زیبا‌‌‌کردن چهره است.[۴] لوازم آرایشی در اصطلاح وسایلی برای پاک‌سازی، زیبایی و تغییر ظاهر هستند و از طریق اسپری‌‌‌کردن، مالش و اضافه‌کردن روی بدن انسان استفاده می‌‌‌شوند. [۵]

تاریخچه

آرایش‌‌‌کردن همواره برای انسان‌‌‌ها اعم از زن و مرد جذاب بوده است.[۶] مصریان جزء اولین کسانی هستند که لوازم آرایشی داشته و از آن در مراسم مذهبی استفاده می‌کردند. هم‌زمان یونانی‌‌‌ها و رومی‌‌‌ها نیز از ابزار و مواد مختلف برای آرایش‌‌‌کردن استفاده کرده‌اند. در ایران استفاده از لوازم آرایشی، به‌‌‌معنی امروزی به دوره هخامنشیان باز می‌‌‌گردد؛ اما قدمت آرایش در ایران به 4500 سال قبل از میلاد مسیح می‌‌‌رسد.[۷] از عوامل مؤثر بر رواج استفاده از لوازم ‌آرایش، عکاسی پُرترِه (طرح صورت و نقاشی چهره)[۸] همراه با آرایش و ارزان‌‌‌شدن قیمت آینه در قرن بیستم است.[۹]

انواع لوازم آرایشی

  1. لوازم آرایشی شیمیایی که در آن از مواد شیمیایی مختلف مانند سرب، آرسنیک، جیوه، برلیوم، مس، کادمیم استفاده می‌‌‌شود.[۱۰] این مواد با وجود تنوع، ماندگاری و جلوه بیشتر؛ معمولاً تأثیر نا‌‌‌مطلوبی در مدت زمان طولانی بر روی پوست و سلامتی دارد.[۱۱]
  2. لوازم ‌آرایش طبیعی از جمله مواد آرایشی است که در تهیه آن از ترکیبات گیاهی مفید برای پوست استفاده می‌‌‌شود؛[۱۲] این نوع لوازم آرایشی، ترکیبات مصنوعی کمتری دارند؛ اما جلوه، تنوع و ماندگاری آنها نیز نسبت به محصولات شیمیایی کمتر است. این نوع لوازم آرایشی ارزان‌تر هستند و در عین حال به محیط ‌زیست آسیبی نمی‌‌‌رسانند.[۱۳]

دلایل استفاده از لوازم‌ آرایش

برخی معتقدند توجه به زیبایی یک نیاز فطری در همۀ انسان‌‌‌ها است و افراد به‌‌‌طور ذاتی به‌سمت زیبایی جذب می‌‌‌شوند.[۱۴] حضور در اجتماع و وجود روابط مختلف بر نحوۀ انتخاب ظاهری مناسب برای افراد مؤثر است. از ‌این‌رو افراد سعی دارند خود را زیباتر نشان ‌دهند که در برخی موارد باعث بیماری‌‌‌های عصبی مثل افسردگی به‌‌‌دلیل زشت‌‌‌دیدن خود می‌‌‌شود.[۱۵]

از جمله دلایل استفاده زیاد از لوازم آرایشی در جامعه عبارت‌اند از:

  1. اصلاح آسیب‌‌‌های صورت؛
  2. عدم اعتماد ‌‌‌به ‌‌‌نفس در افراد؛
  3. اعتراض به سخت‌گیری‌‌‌های خانواده و جامعه؛
  4. رسیدن به روحیۀ بهتر؛
  5. اعتقاد به زیبایی زنان به‌‌‌عنوان شرط آقایان برای انتخاب همسر؛
  6. نشان‌‌‌دادن خود در موقعیت طبقاتی و اجتماعی بالاتر؛
  7. نیاز به تأیید از سوی جامعه؛
  8. جلوگیری از جذب شوهر به زنان زیبا‌‌‌تر.[۱۶]

آسیب‌های جسمی استفاده از لوازم آرایشی

آسیب‌‌‌های استفاده از لوازم آرایشی شامل از بین‌‌‌رفتن حالت ارتجاعی پوست، به‌وجود‌‌‌آمدن آکنه و کک‌‌‌و‌‌‌مک در پوست، عفونت چشم، کم‌‌‌شدن مژه‌‌‌ها و ابرو، ایجاد سرطان، اختلالات تنفسی، پیری زود‌‌‌‌رس، سردرد، آلرژی، اختلالات پوستی و غیره است. ماندن لوازم آرایشی برای مدت طولانی روی پوست باعث از‌‌‌ بین‌‌‌رفتن سلامتی پوست می‌‌‌شود. همچنین لوازم آرایشی که با قیمت ارزان‌‌‌تر ارائه می‌‌‌شوند، معمولاً تأییدیه بهداشتی ندارند.[۱۷]

پیامدهای استفاده از لوازم آرایشی

استفاده از لوازم آرایشی امروزه بسیار بیشتر از پیش شده است و هزینه استفاده از آن در ایران حدود 68/3 میلیارد دلار در سال 2015م بوده است.[۱۸] افزایش تولیدات داخلی لوازم آرایشی، واردات و تبلیغات بسیار به‌ویژه در فضای مجازی و همچنین استفاده افراد سلبریتی از این لوازم و تبلیغ آنان؛ باعث روند رو‌به‌‍رشد استفاده از این وسایل در جامعه شده است.[۱۹] این امر هزینه‌‌‌های اقتصادی گزاف، عوارض پوستی، از بین‌‌‌رفتن هویت فرهنگی- ملی، افسردگی و از‌خود‌بیگانگی را برای ملت‌‌‌ها به‌دنبال دارد.[۲۰] همچنین باعث خود شیء‌انگاری در زنان می‌شود.[۲۱] میزان مصرف لوازم آرایشی و بازار آن تقریباً نصف واردات مواد غذایی است. [۲۲]

پانویس

  1. دهخدا، لغت‌‌‌نامه، ذیل واژه لوازم، وب‌سایت واژه‌‌‌‌یاب.
  2. معین، فرهنگ فارسی، ذیل واژه لوازم، وب‌‌‌‌سایت واژه‌‌‌‌یاب.
  3. دهخدا، لغت‌‌‌نامه، ذیل واژه آرایش، وب‌‌‌‌سایت واژه‌‌‌یاب.
  4. معین، فرهنگ فارسی، ذیل واژه آرایش، وب‌‌‌سایت واژه‌‌‌‌یاب.
  5. «لوازم آرایشی و بهداشتی»، وب‌‌‌سایت پتروشاپ.
  6. . «تاریخچه استفاده لوازم آرایشی از پیدایش تا جهانی‌‌‌شدن»، وب‌‌‌سایت بهسا‌‌‌استور.
  7. انوری، «به مناسبت روز آرایش با تاریچه آرایش و آرایشگری آشنا شوید.»، وب‌‌‌سایت میس‌‌‌ومیستر.
  8. معین، فرهنگ فارسی، ذیل واژه پرتره، وب‌‌‌سایت واژه‌‌‌یاب.
  9. «لوازم آرایشی و بهداشتی در یک نگاه به گذشته، حال و آینده» ، وب‌‌‌سایت مجله اینترنتی مو تن رو.
  10. . «وجود ترکیبات شیمیایی در لوازم آرایشی»، وب‌‌‌سایت معاونت غذا و دارو.
  11. «چگونه لوازم آرایشی طبیعی بخریم و استفاده کنیم»، وب‌‌‌سایت کیوت‌‌‌مگ.
  12. . «معرفی لوازم آرایشی گیاهی از برندهای معتبر ایرانی و خارجی + طرز تهیه خانگی»، وب‌‌‌سایت میس‌‌‌و‌‌‌میستر.
  13. «چگونه لوازم آرایشی طبیعی بخریم و استفاده کنیم»، وب‌‌‌سایت کیوت مگ.
  14. «چرا انسان زیبایی را دوست دارد و ...»، وب‌‌‌سایت اسلام کوئست نت.
  15. مقصودی و دیگران، «بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان و دختران دانشجو به آرایش چهره (مورد مطالعه: دانشگاه‌‌‌های شهر کرمان)»، 1392ش، ص 296.
  16. . مقصودی و دیگران، «بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان و دختران دانشجو به آرایش چهره (مورد مطالعه: دانشگاه‌‌‌های شهر کرمان)»، 1392ش، ص 297.
  17. . «12مورد از عوارض لوازم آرایش برای پوست و چشم»، وب‌‌‌سایت لیمو تاپ.
  18. . خانلری و دیگران، «ارایه مدل رفتار انتخابی مصرف‌کنندگان لوازم آرایشی لوکس: تحلیلی بر رفتار زنان ایرانی»، 1398ش، ص2.
  19. «پشت‌پرده تبلیغات لوازم آرایش توسط سلبریتی‌ها چه خبر است؟»، وب‌‌‌سایت پیشخوان.
  20. . مقصودی و دیگران، «بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان و دختران دانشجو به آرایش چهره (مورد مطالعه: دانشگاه‌‌‌های شهر کرمان)»، 1392ش، ص297.
  21. . ارمنده، «تاثیرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی در فضای مجازی و خودشیء انگاری زنان»، 1399ش، ص55.
  22. «پشت‌پرده تبلیغات لوازم آرایش توسط سلبریتی‌ها چه خبر است؟»، وب‌‌‌سایت پیشخوان.]

منابع

  • ارمنده، فاطمه، «تاثیرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی در فضای مجازی و خودشیء انگاری زنان»، در مجله مطالعات ماهواره و رسانه های جدید، شماره 25، 1399ش.
  • انوری، آرمینا، «به مناسبت روز آرایش با تاریخچه آرایش و آرایشگری آشنا شوید»، وب‌‌‌سایت میس‌‌‌ومیستر، تاریخ درج مطلب: 14 مرداد 1399ش.
  • «پشت ‌پرده تبلیغات لوازم‌آرایش توسط سلبریتی‌ها چه خبر است؟»، وب‌‌‌سایت پیشخوان، تاریخ درج مطلب: 4 مرداد 1397ش.
  • «تاریخچه استفاده لوازم آرایشی از پیدایش تا جهانی‌‌‌شدن»، وب‌‌‌سایت بهسا استور، تاریخ بازدید: 30 آبان 1401ش.
  • «چرا انسان زیبایی را دوست دارد و آیا دیدن افراد زیبارو تأثیر مثبتی بر روان انسان خواهد گذاشت؟!»، وب‌سایت اسلام‌کوئست نت، تاریخ بازدید: 30 آبان 1401ش.
  • «چگونه لوازم آرایشی طبیعی بخریم و استفاده کنیم»، وب‌‌‌سایت کیوت‌‌‌مگ، تاریخ درج مطلب: 27 فروردین 1401ش.
  • خانلری، امیر و دیگران «ارایه مدل رفتار انتخابی مصرف‌کنندگان لوازم آرایشی لوکس: تحلیلی بر رفتار زنان ایرانی»، زن در توسعه و سیاست، شماره 1، 1398ش.
  • دهخدا، علی اکبر، لغت‌‌‌نامه، وب‌‌‌سایت واژه‌‌‌یاب، تاریخ بازید: 14 آذر 1401ش.
  • «لوازم آرایشی و بهداشتی»، وب‌‌‌سایت پتروشاپ، تاریخ بازید: 15 آذر 1401ش.
  • «لوازم آرایشی و بهداشتی در یک نگاه به گذشته، حال و آینده»، وب‌‌‌سایت مجله اینترنتی مو تن رو، تاریخ درج مطلب: 28 اسفند 1400ش.
  • «معرفی لوازم آرایشی گیاهی از برندهای معتبر ایرانی و خارجی + طرز تهیه خانگی»، وب‌‌‌سایت میس‌‌‌و‌‌‌میستر، تاریخ درج مطلب: 25 خرداد 1401ش.
  • معین، محمد، فرهنگ فارسی، وب‌‌‌سایت واژه‌‌‌یاب، تاریخ بازید: 14 آذر 1401ش.
  • مقصودی، سوده و دیگران، «بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان و دختران دانشجو به آرایش چهره (مورد مطالعه: دانشگاه‌‌‌های شهر کرمان)»، مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران، دوره 2، شماره 2، 1392ش.
  • «وجود ترکیبات شیمیایی در لوازم آرایشی»، وب‌‌‌سایت معاونت غذا و دارو، تاریخ درج مطلب: 12 اسفند 1399ش.
  • «12مورد از عوارض لوازم‌آرایش برای پوست و چشم»، وب‌‌‌سایت لیمو تاپ، 15بهمن 1398ش.