الهه احمدی
الهه احمدی؛ پرافتخارترین تیرانداز زن ایرانی.
الهه احمدی یکی از بانوان ورزشکار ایرانی در عرصۀ تیراندازی است. وی، پس از عدم موفقیت در قبولی در رشته مورد نظرش در کنکور، این ناکامی را به فرصتی برای رشد تبدیل کرد. موفقیتهای ورزشی او در کنار تعهد به نقشهای خانوادگی و مشارکت اجتماعی، الگویی از همافزایی و پیشرفت پایدار برای زنان در جوامع معاصر به شمار میرود. توجه ویژۀ وی به نقش مادری یکی از عوامل کلیدی در موفقیت او در عرصۀ ورزش تیراندازی بوده است
تولد و خانواده
الهه احمدی متولد ۱۰ خرداد 1361ش در تهران است. وی فرزند دوم خانواده است و یک خواهر بزرگتر و دو برادر کوچکتر از خود دارد. الهه احمدی در خانوادۀ علاقهمند به ورزش پرورش یافته است. پدر وی، مصطفی احمدی سالهای متمادی مربی تیم تیراندازی نیروی زمینی ارتش بوده که همراه با تیم، چندین سال در لیگ برتر تیراندازی کشور قهرمان شده است. مشوق اصلی الهه احمدی در ورزش تیراندازی، پدر او بوده است. سختکوشی و پشتکار پدر که حاصل خدمتگذاری او در ارتش بوده، به پرورش روحیۀ خستگیناپذیری و تلاشگری فرزندانش در عرصۀ ورزشی کمک زیادی کرده است. علاوه بر مصطفی و الهه احمدی، دو عضو دیگر این خانواده یعنی محمد و مهدی احمدی نیز از تیراندازان شناخته شدۀ ورزش کشور محسوب میشوند. آنها در مسابقات داخلی و بینالمللی صاحب عناوین مختلفی شدهاند.[۱]
بیوگرافی ورزشی
الهه احمدی از دانشآموزان ممتاز در رشتۀ تجربی بوده که ناکامی در قبولی رشتۀ مورد علاقۀ خود در کنکور را به فرصتی برای پیشرفت تبدیل کرده است. [۲] او در مقطع کارشناسی در رشتۀ تربیت بدنی در دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزش دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تحصیل کرده است.[۳] او تیراندازی را با مربیگری پدر در باشگاه نیرویزمینی ارتش تهران آغاز کرد و عضو تیم نیرویزمینی ارتش شد و در 22 سالگی به عضویت تیم ملی تیراندازی درآمد.[۴] وی از برجستهترین تیراندازان در المپیک بوده و بیشترین مدال جهانی را در این عرصه برای ایران کسب کرده است.[۵]
ازدواج و مادرانگی
الهه احمدی در سال ۱۳۸۷ش ازدواج کرده و در سال ۱۳۹۲ش صاحب فرزندی بهنام «سیدباور» شده است.[۶] کسب مدالهای متعدد توسط این بانوی ورزشکار ایرانی نشان داد که وی علیرغم مسئولیتهای فراوان در خانواده، به فعالیتهای ورزشی پرداخته است. در مسیر این موفقیت، همسر و مادر او نیز دوشادوش وی برای نگهداری از فرزند در زمانهایی که او تمرین داشته، نقش حمایتی داشتهاند. برخلاف تصور برخی که فرزندآوری را مانعی برای پیشرفت ورزشکاران حرفهای میدانند، الهه احمدی مادری را از عوامل پیشرفت خود در عرصۀ ورزش معرفی کرده است. او رمز قهرمانیهای متعدد خود را حس مادرانه و لبخندهای فرزند خود دانسته است. وی در کنار عمل به تعهدات مادرانه، برای عمل به تعهدات ورزشی خود دو ماه بعد از تولد فرزندش، دوباره به تمرین تیراندازی بازگشت.[۷] او در بسیاری از مسابقات ملی و بینالمللی تنها مادر حاضر در اردوهای تیم ملی بود و لقب «مادر قهرمان» را به خود اختصاص داد.[۸] الهه احمدی بهعنوان یکی از بانوان ورزشکار ایرانی پس از کسب مدالهای مختلف جهانی، آسیایی و المپیک بارها بههمراه فرزند خود مقابل تریبون رسانهای ظاهر شده و از تجارب خود و مسائل مادران ورزشکار موفق ایرانی صحبت کرده است.[۹]
اهمیت ورزش برای بانوان
حضور بانوان مسلمان ایرانی با پوشش شرعی و حجاب اسلامی در میادین ورزشی و کسب مدالهای متعدد، یکی از اقدامات مؤثر فرهنگی برای ترویج حجاب در عرصۀ ورزش ملی و بینالمللی است. بسیاری از منتقدان غربی، حجاب را نوعی محدودیت برای پیشرفت زنان مسلمانان دانستهاند. آنها تصویر مخدوشی از جایگاه بانوان مسلمان و محدودیتهای آنها در کشورهای اسلامی مانند ایران نشان دادهاند. این در حالی است که حضور فعال بانوان محجبۀ ورزشکار ایرانی در رشتههای مختلف ورزشی و کسب مدالهای رنگارنگ مسابقات آسیایی، جهانی و المپیکی نشان از نادرستی تصویرسازی این رسانهها دارد.[۱۰] الهه احمدی در بازیهای جاکارتا بانوی پرچمدار کاروان ورزشی ایران بود. [۱۱] کسب مقامهای متعدد توسط الهه احمدی سبب شد فدراسیون جهانی از این بانوی تیرانداز محجبۀ ایرانی تمجید کند.[۱۲]
اولین بانوی ایرانی تیراندازی در جایگاه نخست جهان
تلاش و پشتکار الهه احمدی سبب شد، وی در مسابقات جهانی گابالا کشور آذربایجان، با حضور در فینال رشتۀ تفنگ بادی به نخستین مدال طلای تاریخ تیراندازی بانوان ایرانی دست یابد. این جایگاه یکی از استثناهای ورزش زنان ایرانی محسوب میشود.[۱۳]
افتخارات
از دستاوردهای مهم انقلاب در حوزۀ زنان، پیشرفت چشمگیر ورزش بانوان بوده است. بانوان ایرانی پس از انقلاب با رعایت موازین اخلاقی و پوشش اسلامی توانستند در عرصههای مختلف اجتماعی و ورزشی موفق به کسب مدالهای مختلف در عرصۀ جهانی و بینالمللی شوند.[۱۴] الهه احمدی در رشتۀ ورزشی تیراندازی در رقابتهای جهانی و المپیک افتخارات و مدالهای متعددی را برای ایران به دست آورده است. وی در بازیهای آسیایی گوانگژو موفقترین ورزشکار کاروان اعزامی ایران بود. موفقیتهای او در عرصۀ تیراندازی و در سطح جهانی قابل توجه است.[۱۵] از جمله افتخارات او:
- کسب مقام دوم مسابقات آسیا؛ [۱۶]
- کسب مقام نخست مسابقات جهانی[۱۷] و ارتقای رکورد قهرمانی جهان؛[۱۸]
- کسب سهمیۀ المپیک تابستانی 2012م؛
- کسب مقام ششم المپیک لندن؛
- کسب مقام هشتم مسابقات جهانی در سال ۲۰۱۵م؛
- کسب سه نشان نقره و برنز در بازیهای آسیایی گوانگژو؛[۱۹]
- کسب مدال طلای تفنگ ۳ وضعیت خفیف زنان در جامجهانی 2018م مونیخ؛[۲۰]
- کسب مدال طلای تفنگ ۱۰ متر بادی زنان در جامجهانی 2015م مونیخ[۲۱] و جمهوری آذربایجان.[۲۲]
چالشهای پیشروی ورزش تیراندازی بانوان
الهه احمدی معتقد است بانوان ورزشکار تیراندازی دارای استعداد، توانایی و پتانسیل بالایی هستند؛[۲۳] اما در کنار پتانسیلهای فردی ورزشکاران، برخی محدودیتها و چالشها بر سر راه بانوان ورزشکار قرار دارد که در کاهش عملکرد و موفقیت آنها در ورزش تیراندازی در عرصۀ ملی و جهانی مؤثر است. وی معتقد است تیراندازی یک رشتۀ ورزشی پُرمدال و پُرهزینه است. مصرفیبودن رشتۀ تیراندازی سبب شده تیراندازان مدام نیاز به تعویض و تعمیر سلاح و تهیۀ مهمات کافی داشته باشند. از طرفی افزایش قیمت ارز، محدودیتهایی را برای فدراسیون تیراندازی در زمینۀ تعمیر یا تعویض سلاحهای تیراندازی به وجود آورده است.[۲۴] به عقیدۀ وی نبود امکانات ورزشی کافی مانند سلاحهای کهنه و قدیمی،[۲۵] کمبود یا بهکارنگرفتن مربیان باتجربه و ماهر و تمرکز نداشتن کافی بر ورزشهای حرفهای بانوان از دیگر دلایلی است که سبب کاهش مدالآوری در ورزش تیراندازی بانوان شده است. همچنین وی توجه نکردن کافی به ورزشکاران پیشکسوت و باتجربۀ حرفهای که یکی از پراهمیتترین مسائل در عرصۀ جهانی است را از دیگر چالشهای ورزش تیراندازی دانسته است. [۲۶] بهعقیدۀ الهه احمدی با توجه محدودیتهای متعددی که تیراندازان ایرانی دارند و یکبیستم حریفان خارجی خود نیز تمرین ندارند، توانستهاند نتایج خوبی را کسب کنند.[۲۷]
پانویس
- ↑ . «زندگینامه الهه احمدی، قهرمان تیراندازی»، وبسایت پرورش افکار.
- ↑ . «زندگینامه الهه احمدی، قهرمان تیراندازی»، وبسایت پرورش افکار.
- ↑ . «الهه احمدی دانشجوی دانشکده تربیت بدنی وعلوم ورزشی در المپیک افتخارآفرین شد»، وبسایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.
- ↑ . «زندگینامه الهه احمدی، قهرمان تیراندازی»، وبسایت پرورش افکار.
- ↑ . «الهه احمدی»، وبسایت افرا ورزش.
- ↑ . «با الهه احمدی از باور المپیکیاش تا سید باور زندگیاش که خیلی سختی کشیده!»، وبسایت خبر آنلاین.
- ↑ . «احساسات ناب مادرانه «الهه احمدی»| رمز قهرمانیام لبخندهای پسرم بود»، وبسایت همشهری آنلاین.
- ↑ . «بیوگرافی الهه احمدی، قهرمان تیراندازی»، وبسایت پرورش افکار.
- ↑ . «تجربه عجیب المپیک و بچه شیرخوار»، وبسایت ورزش سه.
- ↑ . «بانوان ایرانی با حفظ حجاب در میادین مختلف ورزشی ارزشهای ملی و دینیمان را حفظ کردند»، وبسایت خبربان.
- ↑ . «الهه احمدی پرچمدار کاروان ورزش ایران در بازیهای آسیایی شد»، خبرگزاری مهر.
- ↑ . «تمجید فدراسیون جهانی از بانوی تیرانداز ایرانی»، وبسایت باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران.
- ↑ . «تاریخسازی تیرانداز ایرانی/ الهه احمدی در جایگاه نخست رنکینگ جهانی»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . «توسعه ورزش بانوان پس از پیروزی انقلاب اسلامی / معرفی ۷۰ بانوی ورزشکار ایرانی با افتخارات جهانی»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . عبدالجوادی، «ناگفتههای الهه احمدی بعد از دو سال دوری: میخواهم پاریس سومین المپیکم باشد»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . «الهه احمدی مدال نقره تفنگ بادی را کسب کرد»، خبرگزاری مهر.
- ↑ . «مدال طلای الهه احمدی در جامجهانی تیراندازی مونیخ»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . «الهه احمدی رکورد قهرمان جهان را شکست»، وبسایت تابناک.
- ↑ . «الهه احمدی»، وبسایت افرا ورزش.
- ↑ . «احمدی با شکست 2 رکورددار دنیا قهرمان تفنگ سه وضعیت شد»، خبرگزاری فارس.
- ↑ . «زندگینامه الهه احمدی، قهرمان تیراندازی»، وبسایت پرورش افکار.
- ↑ . «الهه احمدی در مسابقات جام جهانی مدال طلا و نجمه خدمتی برنز گرفت»، خبرگزاری جمهوری اسلامی: ایرنا.
- ↑ . «الهه احمدي: حالا ورزش بانوان را بهتر ميشناسند/ مدال گرفتن رياضت كشيدن ميخواهد»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . عبدالجوادی، «ناگفتههای الهه احمدی بعد از دو سال دوری: میخواهم پاریس سومین المپیکم باشد»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . عبدالجوادی، «الهه احمدی: یکبیستم حریفان تمرین نمیکنیم/ سلاحهای ما برای ۱۵ سال پیش است»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . عبدالجوادی، «ناگفتههای الهه احمدی بعد از دو سال دوری: میخواهم پاریس سومین المپیکم باشد»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا.
- ↑ . جلیلخانی، «تیراندازان ایران یکبیستم حریفان خارجی تمرین نمیکنند»، خبرگزاری مهر.
منابع
- «احساسات ناب مادرانه «الهه احمدی» | رمز قهرمانیام لبخندهای پسرم بود»، وبسایت همشهری آنلاین، تاریخ درج مطلب: 2 بهمن 1400ش.
- «احمدی با شکست 2 رکورددار دنیا قهرمان تفنگ سه وضعیت شد»، خبرگزاری فارس، تاریخ درج مطلب: 7 خرداد 1397ش.
- «الهه احمدی پرچمدار کاروان ورزش ایران در بازیهای آسیایی شد»، خبرگزاری مهر، تاریخ درج مطلب: 16 مرداد 1397ش.
- «الهه احمدی دانشجوی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی در المپیک افتخارآفرین شد»، وبسایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تاریخ درج مطلب: 18 مرداد 1391ش.
- «الهه احمدی در مسابقات جامجهانی مدال طلا و نجمه خدمتی برنز گرفت»، خبرگزاری جمهوری اسلامی: ایرنا، تاریخ درج مطلب: 20 مرداد 1394ش.
- «الهه احمدی رکورد قهرمان جهان را شکست»، وبسایت تابناک، تاریخ درج مطلب: 27 فروردین 1397ش.
- «الهه احمدي: حالا ورزش بانوان را بهتر ميشناسند/ مدال گرفتن رياضت كشيدن ميخواهد»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا، تاریخ درج مطلب: 24 مرداد 1391ش.
- «الهه احمدی مدال نقره تفنگ بادی را کسب کرد»، خبرگزاری مهر، تاریخ درج مطلب: 6 مهر 1396ش.
- «الهه احمدی»، وبسایت افرا ورزش، تاریخ بازدید: 3 مهر 1403ش.
- «با الهه احمدی از باور المپیکیاش تا سید باور زندگیاش که خیلی سختی کشیده!»، وبسایت خبر آنلاین، تاریخ درج مطلب: 18 مرداد 1395ش.
- «بانوان ایرانی با حفظ حجاب در میادین مختلف ورزشی ارزشهای ملی و دینیمان را حفظ کردند»، وبسایت خبربان، تاریخ درج مطلب: 9 مهر 1403ش.
- «تاریخسازی تیرانداز ایرانی/ الهه احمدی در جایگاه نخست رنکینگ جهانی»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا، تاریخ درج مطلب: 10 مهر 1403ش.
- «تجربه عجیب المپیک و بچه شیرخوار»، وبسایت ورزش سه، تاریخ درج مطلب: 18 اسفند 1396ش.
- «تمجید فدراسیون جهانی از بانوی تیرانداز ایرانی»، وبسایت باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران، تاریخ درج مطلب: 7 خرداد 1397ش.
- «توسعه ورزش بانوان پساز پیروزی انقلاب اسلامی / معرفی ۷۰ بانوی ورزشکار ایرانی با افتخارات جهانی»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا، تاریخ درج مطلب: 24 شهریور 1403ش.
- «تیراندازی قهرمانی آسیا| الهه احمدی پانزدهم شد، تیم تفنگ سه وضعیت زنان هفتم»، خبرگزاری تسنیم، تاریخ درج مطلب: 9 آبان 1402ش.
- جلیلخانی، فریبا، «تیراندازان ایران یکبیستم حریفان خارجی تمرین نمیکنند»، خبرگزاری مهر، تاریخ درج مطلب: 29 بهمن 1402ش.
- «زندگینامه الهه احمدی، قهرمان تیراندازی»، وبسایت پرورش افکار، تاریخ درج مطلب: 24 نوامبر 2018م.
- عبدالجوادی، معصومه، «الهه احمدی: یکبیستم حریفان تمرین نمیکنیم/ سلاحهای ما برای ۱۵ سال پیش است»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا، تاریخ درج مطلب: 29 بهمن 1402ش.
- عبدالجوادی، معصومه، «ناگفتههای الهه احمدی بعد از دو سال دوری: میخواهم پاریس سومین المپیکم باشد»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا، تاریخ درج مطلب: 10 خرداد 1401ش.
- «مدال طلای الهه احمدی در جامجهانی تیراندازی مونیخ»، خبرگزاری دانشجویان ایران: ایسنا، تاریخ درج مطلب: 6 خرداد 1397ش.