ویکیرز:Featured articles/2025/12
لباس مردم خراسان جنوبی؛ تنپوش زنان و مردان در استان خراسان جنوبی.
پوشش مردم خراسان جنوبی تنوع و زیبایی ویژهای دارد. در میان سرپوشهای زنان بیرجندی، «کلاهپول» از اهمیت خاصی برخوردار است و دختران از سن هفت سالگی آن را بر سر میگذارند. رنگهای غالب در لباس مردم این منطقه، سبز و آبی است که ریشه در باورهای دینی آنان دارد. لباس زنان بیرجندی علاوه بر زیبایی، متناسب با شرایط آب و هوایی، پوشیده و راحت است. مردان نیز از پیراهن، شلوار و انواع سرپوشهای محلی استفاده میکنند. بهدلیل آب و هوای خشک منطقه، پارچهها معمولاً از مواد طبیعی مانند نخ و پشم تهیه میشوند. این انتخاب بهدلیل ویژگیهای خاص این مواد است که با شرایط آب و هوایی خشک سازگاری بیشتری دارند. تنپوشها و سرپوشهای زنان استان خراسان جنوبی از اعتقاد به باور و مذهب سرچشمه میگیرد که نمونۀ آن را میتوان در استفاده از رنگهای سبز و آبی لباسها دید.
پوشاک زنان خراسان جنوبی نمادی از حُجب و حیا بوده و پوششی کامل و مناسب را برای زنان این دیار فراهم میآورد. قدمت تاریخی و پیوند عمیق این لباسها با فرهنگ بومی، موجب شده است که نهتنها هویت ایرانی-اسلامی را حفظ کند؛ بلکه با سنتهای دیرینه این سرزمین نیز سازگار باشد. روستای چنشت از توابع خراسان جنوبی است که نوع پوشش زنان در مراسمهای شادی و عروسی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این روستا رسم بر این است که زنان در مراسم شادی باید پیراهن نو، از جنس مخمل همراه با تزیینات فراوان بپوشند.
زنان اغلب برای پوشش سر از چارقدهای مخمل و پولکدار استفاده میکنند. دختران از سن شش تا هفت سالگی دارای کلاهپول و سایر پوششهای زنانه هستند و متناسب با سنشان از رنگهای شادتر استفاده میکنند.
دیگر مقالات منتخب: بدزبانی – پروتز چانه – عفت کلام